hits

For å være helt sikker må Staten vite alt

kommentarer 12 kommentarer

Hvis vi vet alt om våre borgere kan vi nærmest eliminere kriminalitet og terrorisme. Dette er bare en lettere omskrivning av DDR-statens grunnregel for preventiv overvåkning slik Erich Mielke utla den: "For å være helt sikker må man vite alt."

Den praktiseres fortsatt i Nord Korea. Men er i ferd med å få en global spredning som en kreftsvulst uten mulighet til helbredelse eller tilbaketog.

I DDR-tiden var man avhengige av at personer hørte, fulgte og rapporterte om medborgeres bevegelser, og det måtte systematiseres og bearbeides av mennesker. Det satte naturlige begrensninger. Stasi hadde tross alt bare 100 000 agenter som overvåket 17 millioner landsmenn. Til sammenligning nøyde en annen statlig sikkerhetstjeneste, Gestapo, seg med ca 50 000 ansatte til å overvåke 80 millioner borgere.

I dag har vi en verden der datateknikken er i sin spede fase. Ikke minst i forhold til å lagre informasjon og lage søkbare databaser og programvare som selv foretar analysene uten at et levende menneske får vite hvorfor de konkluderer. Nå har vi fått lagringskapasitet som er så omfattende i MEGA, GIGA, TERRA og hvem vet ikke hva.


På besøk der USA lagret alle Terraer og datatrafikk verden over i 2005


Opplysningene fra USA, England og Sverige om hvordan man der sikrer og lagrer all informasjon som er tilgjengelig og går gjennom alle våre telefonsamtaler og elektroniske brev og meldinger, er en begynnelse av et samfunn så gjennomovervåket at George Orwell ikke engang kunne innbille seg det. PRISM, NSA, FRA og andre rare akronymer passerer oss i datahastighet. Og det finnes vel ingen legitim grunn til at Staten ikke også skal kunne kopiere alle brev som sendes på papir når de kan lese alt det elektroniske? Vi har vel intet å skjule fra Staten?

Personvernets egenverdi

"Personvern handler om retten til å få ha ditt privatliv i fred, et grunnleggende prinsipp i en rettsstat. Idealet er at den enkelte skal ha råderett over sine egne personopplysninger."

Så enkelt sies det på regjeringen.no. Hvorfor blir det ved hver eneste korsvei slik at personvernet da må vike til fordel for et mer eller mindre velbegrunnet rop på sikkerhet?

Personvern er grunnleggende for den enkeltes livskvalitet. Vi trenger et frirom der vi kan mene og uttrykke det vi ønsker uten frykt for at Staten skal høre og se oss. Et frirom der vi sier ting som vi ikke sier rett opp i andres ansikter, og oppfører oss på en måte som ikke er høvelig blant storfolk. Der vi ikke behøver å være politisk korrekte av frykt for at Staten skal høre og referere dette til andre eller bruke det mot oss. Vi trenger å være sikre på at ikke vår personlige eller yrkesmessige fremtid avgjøres av hva vi sier på kjøkkenet til våre livsledsagere. Vi trenger å ikke måtte frykte at opptak fra soverommene ender i Statens ? eller Se og Hørs - hender som en videreføring av James Bonds berømte honningfeller fra den kalde krigs tid.  Vi trenger å være enkeltindivider som skal tørre å tenke og utforske tanker og ideer uten frykt for at de er gale og i strid med det konforme. Vi trenger ikke personer som bare danser etter og følger Statens pipe slik Staten til enhver tid definerer hvem som er Gode krefter og Onde krefter som en begynnelse av en Star Wars triologi.

Ytringsfrihetskommisjonen ga i NOU 1999:27 uttrykk for følgende:

«Den private sfære, eller intimsfæren, er sfæren der man omgås med dem man kjenner som personer.
Privatsfæren er, og bør være, en frihetssfære også i den forstand at den er beskyttet mot innsyn så vel fra det offentlige som fra offentligheten. Disse to friheter, mot inngrep og innsyn, er en forutsetning for dannelsesprosessen og identitetsutviklingen frem mot det myndige menneske. Dannelsesprosessen vil ikke kunne fylle dette myndiggjøringsformål om man ikke var sikker på at man ikke ble overvåket av det offentlige slik det i prinsippet skjer i de lukkede samfunn. Man kan bare utvikles som menneske ved at man har et rom der man kan føle seg fri fra å måtte stå til ansvar for hva man gjør eller sier overfor ytre, ukjente kontrollører.»

Misbruk fra Statsledelsen

I Norges første "terrorsak" der politiet var gitt bemyndigelse til omfattende telefon- og romavlytting så man at en rekke uskyldige personer ble avlyttet. Selv om man ikke har begått noen kriminelle handlinger, har man "noe å skjule"; noe man ikke vil at alle andre skal ha innsyn i eller tilgang til. Og når det politiet samler sammen nesten med sikkerhet ender på avisenes førstesider og i alle fall blir tilgjengelig via internett og google-søk, er det de uskyldige vitnene som blir hengt ut og ødelagt for livstid.  Og hva om man i tillegg skulle komme i en situasjon der Staten skulle ha en interesse i å henge ut sine motstandere? Det er ikke så fjernt tenkt, skal man tro fransk påtalemyndighet som tok ut tiltale mot landets tidligere statsminister for slik manipulering. I samme land er presidenten tidligere beskyldt for å bruke de hemmelige tjenester til å avlytte motstanderes elskerinner. Det er bare fantasien som setter grenser for hvordan innhentede dataopplysninger kan brukes og misbrukes av makthavere i det 21 århundrede.

I det godes tjeneste

Med datateknologien som benyttes i mobiltelefonene våre kan man få en fortløpende sporing av hvor brukeren befinner seg 24 timer i døgnet. Helt uaktet om telefonen er i bruk eller ikke. I dag får myndighetene bare innhente slike opplysninger når de etterforsker konkrete straffesaker. Er det noen grunn til at ikke våre snille myndigheter skal kunne lagre alle slike opplysninger for all fremtid. Det styrker kontrollen og hindrer kriminalitet.

Om vi godtar prinsippet om innhenting av slike data, er det ikke noe stort inngrep å montere en liten chip i nakken på alle barn når de fødes. Det kan gjøres enkelt og renslig på sykehuset. Når vi har mulighet til å spore opp hvem som har vært på et hvilket som helst sted sammen med hvem på et hvilket som helst tidspunkt, tar det ikke lang tid å oppklare kriminaliteten. Vi kan redusere politistyrken til fordel for dataoperatører, som igjen dels kan gjøres automatiske. Hvis de skal se litt bedre ut, kan vi jo bygge dem som koselige, snille roboter som ivaretar Statens interesse i å beskytte alle snille borgere. De har jo allerede overtatt hele tenkeevnen vår i nasjoner vi liker å sammenligne oss med når det gjelder sikkerhetsarbeide.

Er vi likegyldige?

Hver gang vi godtar at friheten må vike av hensyn til terrorbekjempelsen, er terroristene et skritt nærmere sin seier. De vestlige samfunns grunnverdier angripes innenfra som ved bruk av en trojansk hest. Hvis vi ikke er oppmerksomme nok, går det med oss som med trojanerne.

Borgerne ikke skal være til for staten, men staten skal være til for borgerne. Staten skal ikke blande seg inn i mere av borgernes privatliv enn det som er absolutt påkrevet. Lovverket må utformes slik at innsamling, innsyn og bruk krever konkret mistanke, begrunnelse og hjemmel; ikke motsatt. Hjernen i datamaskinen kan ikke styre samfunnet.

Er det slik at vi stiller oss likegyldige? At så lenge uretten ikke rammer oss selv, så tåler vi den så inderlig vel? Da vet vi ikke hva som rammer oss selv. Ennå.

*****

Denne bloggen var i noe forkortet form kronikk i Dagbladet 28.06.2013 og har også et debattfelt her.

12 kommentarer

Håkon Winther

28.06.2013 kl.16:18

Spot on Elden. Det tragiske er at Norge er kommet lengst av alle når det gjelder å kontrollere befolkningen

Egil Vik

28.06.2013 kl.19:26

Det jævlige med denne saken er at skillsmissen til "han derre idolfyren" får mere spalteplass enn Snowdens avsløringer.

Man kunne tenke seg at det skyldes en konspirasjon om å holde folket uvitende, men sannheten er at mine medborgere er dumme som kyr. Da er det jo ikke annet å vente enn at idol blir viktigere.

Dere vil rolig la dere lede inn i stasisamfunnet fordi utrrykket "din sikkerhet" brukes for å pasifisere dere.

Leif

28.06.2013 kl.21:16

Det er en lettelse å vite att jeg ikke er alene om mine bekymringer.

Stål Hermo

28.06.2013 kl.22:07

Håkon Winther: Da følger du ikke mye med. DLD er innført i ganske så mange europeiske land, deriblant Danmark og Sverige.

Erlend

28.06.2013 kl.22:12

jeg har masse å skjule...foreksempel,den nye kjønnsykdommen min,pornoen jeg surfer på pc som jeg ikke vil dama skal vite om,når jeg glemte å mate hunden sist,for det snakka jeg om i telefonen,når jeg krangla med ungene om ukepengesatsene,hvor jeg og kompisene skal på guttetur...osvosvosv..folk i Norge er så forbanna Naive,(jeg har ikke noe å skjule,så meg kan de gjerne overvåke)folk må snart begynne og forstå,at alle har noe å skjule som Elden helt korrekt påpeker,og menneskene i dette landet har tydligvis en vrangforestilling om at,det lyttes bare på det ulovlige...nei,alt blir loggført,og hvis jeg ikke vil at dama skal vite hvorfor jeg er hos legen med den flaue nye sykdommen min,da vil jeg iallefall ikke at to Huer fra snuten,eller hvem det er,skal sitte og le seg skakk av min pinlige og flaue sykdom,jeg tør faen ikke plukke meg i nesa engang jeg,vet aldri helt sikkert hvem som følger med,hilsen en som fikk en masiv runde overvåkning i 2005,over 7000 timer ,står i Fredrikstad blad...jævlig er det,og noen 1000 timer til har det blitt etter det også...den følelsen ,av å ikke vite,men tro det ,har nesten kjørt hue mitt i dass :( massivt overgrep kaller jeg slikt,når utendforstående vet når jeg sist vaska boxerene mine,når jeg sist var i butikken,når jeg tok meg en r...k sist,mye penger jeg har på kontoen min osv osv osv og jeg er ikke alene,det er mange i samme situasjon,bare at jeg oppdaget det,for de slapp det i avisen,tabbe det,man da er jeg iallefall sikker,for de er ikke usynnlige,selv om det virker som de tror det...bryter seg inn hos meg og lusker i skuffer og skap når jeg ikke er inne,konstruerer en Razzia,hiver meg i cella for ingenting,kun for å kunne plassere ut tingogtang hjemme hos meg,nei fyflate,noe så fryktelig ubehagelig,hele livet og personligheten min har gått istykker pga det der :( og vi bor i frie Norge...nei tror ikke det,virker ikke slik iallefall :(

Lars Nilsen

28.06.2013 kl.22:25

I et overvåkningssamfunn blir det "naturlig" å ha paranoid schizofreni, like mye som det blir naturlig at mange barn får ADHD pga for lite fysisk aktivitet og eventuelt Aspergers pga for mye stillesitting med data/TV-spill.

whome

28.06.2013 kl.22:28

Bra skrevet, dessverre svært få som bryr seg. Folk flest er mer opptatt av kongebryllup og hvem som puler hvem enn viktige prinsipper.

1984 av Orwell burde være pensum i skolen. Paranoid ditt og datt er diagnoser som brukes, naive er vel så syke spør du meg. De er skjeldnere like skadelige for seg selv, men desto mer skadelige for samfunnet på sikt.

Jan Guldvog

28.06.2013 kl.22:33

Mange gode tanker hèr! :)

Espen B. Stephansen

28.06.2013 kl.23:31

Veldig bra innlegg, noen misliker nok all "kloakken" som råder i nettavisenes kommentarfelter og diverse fora rundt om på nettet, men den er viktig for samfunnsdebatten.

Skulle ønske de folkevalgte utnyttet den enorme ressursen internett er bedre enn de gjør.

Happy

30.06.2013 kl.20:00

Bra innlegg!

Hvor mange har egentlig dødd i terror angrep? Jeg mener når man ser resursser som brukes på overvåkning i forhold til kreft, narkotika, trafikk så blir jeg litt matt...

Trygve Skibeli

01.07.2013 kl.07:59

Hva om det ikke dreier seg om å bekjempe terror (ref NSA som er aktuelt nå om dagen) - men om å gjøre livet lettere for oss som innbyggere i Norge?

Hvis det offentlige og privat nærigsliv skal bidra til å redusere skjemaveldet må mer samhandling på tvers tillates - og da kommer varsellampene på hos Datatilsynet....

Et annet eksempel på konflikt mellom bekymring for overvåking og hensynet til oss som borgere som trenger hjelp - er eldre som er "blitt litt glemske" og som kan bo hjemme lengre ved hjelp av GPS tracker og smarthus-teknologi (som sier fra hvis kokeplaten står på når de forlater huset).

Sier som Ole Brum - ja takk begge deler (glad for at noen beskytter oss mot uønsket overvåking - men jeg ønsker også fordelene som det offentlige kan tilby ved å samhandle tettere).

01.07.2013 kl.20:21

Jeg er glad i hva du skriver. Jeg er 100 prosent bak dine ord. Det viktigste er at vi har deg, Elden. En ordentlig kriger for menneskerettighetene. Ikke ment som spydige ord, bare ren glede :-)
Det beroliger meg at du eksisterer. Tusen takk at du finnes, Elden :-)

Skriv en ny kommentar