hits

Men listen min får du aldri

kommentarer 11 kommentarer

 

I 7 lange år til 2012 var advokatkollega Knut Storberget  justisminister i Norge.

Storbergets kundeliste er hemmelig. Det følger av taushetsplikten at han ikke kan legge den frem. Ikke en gang for sin departementsråd (underordnede) eller sin statsminister. En rask Google-sjekk gjør at vi likevel får et innsyn i saker der han er omtalt offentlig.


Blir man inhabil i politikken hvis man kan og har jobbet med faget sitt?

I Aftenposten   ga han blant annet sterk støtte til Hells Angels mot Kripos sin aggresive forfølgelse, som han mente var uklok. Han er også svært skeptisk til politiets siktelse mot et Hells Angels medlem etter bombesprengningen i Drammen 

I Beheim-Karlsen saken i Sogndal var han svært kritisk til at rasismeparagrafen ble anvendt i tiltalen, og gikk ut mot  justisminister Hanne Harlem.

I en drapssak fra Mysen mente advokat Storberget at det ikke var gjentagelsesfare og var kritisk til politiet som brukte for mye varetekt. 

Mannen hørte ikke hjemme i varetekt ei heller etter drapet, mente advokaten

Det er vanskelig å se at justisminister Knut Storberget lot seg påvirke av advokat Knut Storbergets oppfatninger på vegne av sine klienter. Justisminister Storberget var flink til å fristille seg fra tidligere oppdrag, og drev politikk på vegne av sin nye oppdragsgiver, Kongen - og Det Norske Arbeiderparti. Til beste for oss i folket. Uten at vi noen gang spurte om kundelisten hans. Habiliteten passet han  på selv, slik det følger av forvaltningsloven § 8.

 

Lisbeth Berg-Hansen var fiskeriminister i drøyt 4 år

Da hun gikk av i oktober 2013 var hennes formue knyttet til eierinteresser i oppdrettsnæringen nær fordoblet, og hun var blitt mangemillionær. Hun var nøye på å ikke behandle saker hvor hun kunne være inhabil  - sa Berg-Hansen. Litt habilitetsslalåm var det også blitt gjennom årene  Noen liste over alle hun hadde hatt kontakt med ble aldri avkrevd for det. I samsvar med forvaltningsloven var hun ansvarlig for å passe på sin egen habilitet.

Og det greide de to så langt jeg vet på en utmerket måte.

Man blir ikke inhabil til å bestemme på et område fordi man kjenner til hva området dreier seg om. Heldigvis. Og ei heller fordi man har hatt oppdrag for folk eller organisasjoner som arbeider på samme område. Erfaring regnes som positivt.  Forøvrig følger det av forvaltningsloven § 10 at habilitetskravene etter loven ikke gjelder for statsråder i egenskap av regjeringsmedlemmer. Det ville være fryktelig synd dersom man reserverte adgangen til å drive med politikk til de faglig inkompetente og kunnskapsløse.

 

Jeg tror at listekravet mot Sylvi Listhaug vil og bør bli en tullete parentes i norsk politisk historie. Offentligheten har intet med det så lenge hun ikke er på dagens lønningsliste. Men den listen er til gjengjeld offentlig gjennom Stortingets interesseregister. 

Kravet er i alle fall ikke verdt å bli listeført.

11 kommentarer

Åge

04.11.2013 kl.19:46

Det var en veldig oppklarende og billedlig forklart analyse av Listhaugs situasjon.

Men, det er nok dessverre ikke forklaring og adekvat årsakssammenheng medias journalister er ute etter i denne saken. Det er hevet over enhver tvil at det her dreier seg om forsøk på en ren politisk henrettelse, uten søksmål og dom. Det er raddis-medias hevn over en tidligere Oslo FrP-politiker som bl.a. var helsebyråd, til radisenes store fortvilelse.

Tenk å komme til hovedstaden - fra sunnmøre, og attpåtil FrP`er, og ta makten fra Arbeiderpartiet !

Det er nemlig der det ligger, media prøver seg på et politisk drap for åpen sene. De har klart det før med andre politikere, og de kommer til å gjøre det igjen.

De er fortsatt bittre og forsmådde etter at venstresiden tapte valget, og at deres erkefiende - FrP kom i regjering.

Det er slik media i Norge er. Dessverre.

Sture

04.11.2013 kl.20:07

Endelig et innlegg som setter det hele i et større perspektiv. Erfaring og kunnskap er i utgangspunktet noe positivt, men kan også virke truende for de som mangler erfaring og som er uten kunnskap. Det er slik venstresiden fungerer - med et lojalt pressekorps som fungerende mikrofonstativ med politisk slagside.

Det virker som om store deler av presse-Norge er i sjokk etter valgets resultat og at Frp har inntatt Norges regjering. Derfor skyr man ingen midler for å sverte sine motstandere - i god sosialistisk tradisjon.

arild sørensen

04.11.2013 kl.20:34

Ja John Elden sin kundeliste er vel ikke hemmelig, for han er jo blitt steinrik på grunn av at han for saker fra staten å forsvare alle som er anmeldt for ditt å datt, så hans kundeliste ligger vel åpent i tingretten og andre rettsaler.Vi har faktisk betalt deg indirekte Elden. Du kunne vel kanskje si tusen takk.

Trond Pettersen

04.11.2013 kl.21:10

Elden er sjeldent klarsynt og i denne saken ikke minst rettferdig. Heksejakten på Listhaug bør gjøre de fleste journalister flaue. Men de er jo også livredde, de har pr hode en støtte som langt overgår bondens. De prøver kanskje være føre var, men har nok en gang vist hvor overflødig de er. Listhaugsaken var blant de tynneste spikre noen har prøvd koke suppe på, ivrig anført av APs mesterdetektiv Martin Kolberg, mannen som får Jagland til å høres ut som språkets Magnus Carlsen.

Knut Ivar Mikalsen

04.11.2013 kl.21:46

Den er krute go`! :-)

Mogens Kristiansen

05.11.2013 kl.01:52

Man blir ikke inhabil om man vet hva saken dreier seg om sier Elden. Elden var tilfeldigvis aktuell som Statsråd, ja, i samme parti og samme regjering som Listhaug.

Men habiliteten er helt sikkert i orden, etter Eldens mening.

Bjørn Remseth

05.11.2013 kl.09:54

Visst er vel klientlisten til Elden hemmelig.

Det faktum at enkelte av hans klienter (eller kanskje de fleste for alt jeg vet) har vært innom rettsystemet betyr at det er offentlig kjent hvem en hel del av hans klienter er er en annen sak. Det er slik rettsystemet vårt funker med offentlige rettsaker. Det er en god ting, men det er en annen ting enn at advokater må kunngjøre sine klientlister.

De av hans klienter som har fått råd, som ikke har vært i noen rettsakn og ikke offentlig har utbasunert at de har Elden som advokat er heller ikke offentlig kjente som klienter av Elden. Slik bør det selvsagt også være.

Håkon

05.11.2013 kl.17:12

Mogens - har du glemt at Jens sin fiskeriminister var storeier i lakseoppdrett?

Janus

05.11.2013 kl.18:13

Dette var en interessant innfallsvinkel i saken.

Sylvi Listhaug vil neppe bli noen superpopulær minister, ganske enkelt fordi hennes jobb er å forvalte fellesskapets penger overfor en gruppe som subsidieres til de grader!

Men uansett, Listhaugs kundelister er en lite interessant og mindre viktig faktor i dagens politikk.

Vi skal ikke glemme de som Elden nevnte overfor, og vi skal heller ikke glemme alle AP politikere som har kommet rett fra LO og inn i storpolitikken uten at deres habilitet har vært stilt i tvil.

Julie Brodtkorp kom også fra PR bransjen uten at hun har vært utsatt for samme heksejakt som Sylvi Listhaug, og det er noe media selv bør ta selvkritikk for!!

I to så like saker bør likebehandlingsprinsippet også gjelde media!!

Og så ett lite tilsvar til Morgens her oppe, som på så festlig måte prøver å undergrave Eldens argumenter, Morgens, hvor har du det fra at Elden har vært aktuell som statsråd?

Eller er du, Morgens, full av påstander med få svar?

Anders Foss

05.11.2013 kl.23:08

Takk, Elden, for dine Google-søk! - og for din bruk av dem. Enhver oppegående gjennomsnittlig nyhetsoppsøker vil forlengst ha gjennomskuet den etterhvert meget slitsomme korrekte medie'elitens' primitive heksejakt på Sylvia Listhaug, - herregud, hun representerer jo FrP ! De blir bare mer og mer angstbiterske etter hvert som flere og flere ler av dem.

LS

10.11.2013 kl.08:03

Har opplevd Listhaug som sosialbyråd. Det var grusomme år for en som er kronisk syk uten mulighet til medisinsk behandling da det pr d d ikke finnes slik for den lidelsen jeg har. Mens Listhaug satt som byråd 'hev' hun 35 millioner av våre skattepenger rett ut av rådhusvinduet på en tomt i Spania....Uten konsekvensutredninger av noe slag. Pyttsan? Tipper mange frykter Listhaugs 'inkompetente kunnskapsløshet'. Som hun blant annet viste da hun overfor NRK latterliggjorde folkets kritikk av listerøret. (Joda, selv jeg har stemt FrP i maaaange år, men det sluttet jeg med etter mine erfaringer med Listhaug som sosialbyråd i Oslo byrådet, som tappet meg for minst 10 års pensjonsgivende uføretrygd og andre tidligere opparbeidede verdier, påførte meg sykdomsforverring, mestringstap etter mestringstap og ydmyket meg til grøftekanten av fattigdom, langt lengre enn Lovens krav om at sosialhjelp skal være 'kort og midlertidig'. På attføring fikk jeg supplerende sosialhjelp, fordi jeg da allerede i tre-fire år hadde blitt tappet for pensjonspoeng-penger. 10 år på eksistensminimum er grusomt for en syk kropp! Men jeg forventer ikke at andre som ikke har opplevd slikt skal forstå smerten i det, langt mindre slike som er av Sylvi Listhaugs 'kaliber'.)

Skriv en ny kommentar