hits

Herr president!

kommentarer 32 kommentarer

Forrige uke var jeg så heldig å møte som stortingsrepresentant under åpningen av det 160. storting. Jeg fikk høre Kongens og regjeringens taler om rikets tilstand og vyer fremover. Men debatten ble jeg snytt for denne uken. Da får jeg heller bruke bloggen og trykke innlegget som aldri kom fra Stortingets talerstol - så vidt det var. For alt er ikke vel i Kongeriket.


Foto: TV2-Nyhetene

 

Herr president!

Jeg noterer meg at regjeringen trodde den kom mine spørsmål i forkjøpet ved bramfritt i trontalen å annonsere at Straffeloven av 2005 endelig hadde trådt i kraft samme dag jeg møtte på Stortinget for første gang. Som god politiker antar jeg at æren for det kan erobres.

Siden jeg imidlertid ikke er politiker på heltid men i lånte klær, vil jeg benytte anledningen til å minne dere om hverdagen. Om hva borgerne er opptatt av. Og hva som kanskje ikke er så viktig.

Jeg lærte i Unge Høyre i forrige årtusen en gang at politikk var å ville. Og at politikk var å prioritere.

Hvorfor har politikerne frasagt seg muligheten og ansvaret for å prioritere i justissektoren? Og hvorfor godtar man at Ingen har ansvaret? Tør man ikke? Hva skal man da med politikere i ledelsen?

Hvorfor leser vi i denne ukens aviser om flinke VG-journalister som avdekker omfattende kjøp av overgrepsbilder av små barn fra nordmenn i hele landet. Avdekket på en svært enkel måte. Og samtidig om at politiet desverre ikke har ressurser til å følge det opp. Hvert eneste overgrepsbilde som kjøpes dokumenterer et overgrep. En voldtekt. Med lovens lengste straff som mulig utfall. Hvert eneste kjøp av slikt medfører nye voldtekter og et marked for grov kriminalitet.

Samtidig leser vi at politiet har gode ressurser til å rykke ut med en rekke patruljer og hundeekvipasjer på et tips om at en lokal miljøpolitiker har røyket marihuana, og der fangsten er på 0,5 gram. Boten betaler neppe aksjonens kostnader. Hvor mange datasøk kunne de samme tjenestemenn tatt på samme tid?

Justisministeren har det konstitusjonelle ansvaret for politimessige prioriteringer. Men vil vel vise til Politidirektoratet. De vil vel vise til lokale politimestere. Og de vil vise til for få ressurser. Uansett hvor mye mer som kommer i statsbudsjettet i morgen.

Vil evnen til å prioritere og treffe valg være avgjørende når nye politimestere ansettes i høst? Vil politimesterne stå til ansvar for noen for prioriteringene? Vil justisministeren vurdere om det overhodet er behov for et politidirektorat som spiser det meste av bevilgningsøkningene i justissektoren hvert eneste år? De siste tre år (2011-2014) er direktoratets tildeling økt fra 117 til 242 millioner kroner. En kvart milliard. Politiets tillitsvalgte peker på et midlene ikke når gata. Kan man med færre politidistrikt igjen legge distriktene direkte under justisministeren, som da igjen får mulighet - og plikt under ansvar - til å drive med politikk? Og vi får midler tilgjengelige for synlig politiarbeid som beskytter og trygger borgerne. Særlig barna. Slik mitt inntrykk er at hele Stortinget egentlig ønsker.

I mitt advokatyrke lærer jeg at det er gjennom enkeltsakene vi bringer inn for retten - og særlig Høyesterett - at vi kan synliggjøre, påvirke og endre. Men i politikken synes det å være et mantra at man ikke vil ta i - eller være ansvarlig for - enkeltsaker. Man fjerner seg fra muligheten til å drive politikk. Bør det være slik?

Unge Høyre tiden lærte meg også at den opprinnelige betydning av ordet Idiot er «En som ikke bryr seg om politikk». Ergo en som ikke vil prioritere. Det er vi vel ikke?

Jeg bare spør, og overlater til de kloke å svare. Men vi kan alle reflektere.

32 kommentarer

Kjell Berg

06.10.2015 kl.10:02

Du satte ord på det jeg har tenkt

06.10.2015 kl.10:09

Vi har fått et politi som gjør hva de selv vil, når de vil.

Sånn går det når ressursmangel er eneste forklaring på ugjorte oppgaver, og politikerne konkurrerer om å kaste mest penger på politiet.

Politiet er vår mest dysfunksjonelle og ineffektive organisasjon.

Per

06.10.2015 kl.11:03

Jeg får en vemmelig følelse av det handler om oppklaringsprosent. Der teller små saker like mye som store saker..

hvaernok

06.10.2015 kl.11:05

Hva som er politikk er et viktig spørsmål som kansje burde defineres, tydeligere hvis da finnes en definison i det hele tatt. Det "å ville" er vel neppe politikk, priortering derimot, er vel nærmere en definisjon som flere kjenner igjen, men er den riktig? Hva og hvordan man definerer politikk virker å avhenge av hvem man spør.

Et ord som kaskje er mer passende enn prioritering er forvaltning.

Politikernes hovedoppgave er å forvalte vårt land (våre verdier) på best mulig måte. (Det være seg innen justissektoren,samferdsel eller andre sektorer.)Oljefondets forvaltere plasserer våre pensjonspenger hvor de mener man får høyest risikojustert avkastning. Målet er at pengene skal gi avkastning og verdiene øke.

Klarer man ikke det, er man ikke en god forvalter og man mister jobben.

For å nå et lagsiktig mål er man avhengig av delmål og en definert plan for hvordan man skal nå disse. Oljefondet invsterer i aksjer rentepapirer og eiendom for å forsøke nå sine avkastningsmål.

Dette bringer meg over til politikken. Jeg finner det bekymringsverdig at det ikke finnes èn politiker eller politisk parti som har et uttalt mål om hvordan de ønsker at Norge som nasjon skal se ut om 30 - 50 - 100år, og hvilken plan de vil følge for nå dsse målene.

Dessverre virker det som politkerne ikke evner se lenger frem i tid en til neste stortingsvalg, altså maksimum fire år.

Jeg skulle likt å se reaksjonene til politikerne og det norske folk hvis Oljefondet hadde blitt forvaltet med en like kortsiktig tidshorisont. Og de forvalter kun penger.

Politikerne forvalter Norges fremtid.

Lagertha

06.10.2015 kl.11:07

Politiet er en latterlig vits. De brøler når man kommer, tar side i arbeidskonflikter og støtter arbeidsgiver, nekter å ta imot anmeldelser og antyder at man lider av noe psykisk. De tar ikke ting seriøst. Det er ikke til å tro.

Bolsdjevelens Advocaat

06.10.2015 kl.11:10

Stortingsrepresentant-for-en-dag Elden: du (og jeg) kan beskylde politiet for å feilprioritere, men er det egentlig galt av lovens håndhevere å reflektere lovgiver? Er ikke dette jobben deres? Det er kanskje ikke jobben deres da en klient og partifelle av deg ble forsøkt straffeforfulgt ikke bare for en blås i Bergen, men også for substansbruk som ikke engang er straffbar etter norsk rett - men lovgiver har da sånn ca nulltoleranse overfor hasjrøyking?

I hvert fall representerer du selv et parti som erklærer slik nulltoleranse. Selv om partilederen din NEKTER å svare på hvor mye hun selv har røkt: http://www.dagbladet.no/nyheter/2001/11/05/292881.html (Samme gjorde din yrkesbroder Storberget (!) på den andre siden av det purple haze-fargete politiske gjerdet.)

Ellers er jeg veldig enig (og jeg tror legalisering dessverre er eneste mulighet til å få stoppet tøvet på) - bortsett fra at millionene i retning politidirektoratet neppe reflekterer noen hasjtåke og dessuten er relativt lite sammenlignet med de milliardene politi og påtalemyndighet ble styrket med de siste ti årene (da du stort sett satt i opposisjon, for øvrig). Blåblogging coming up: http://www.minervanett.no/hva-driver-de-med-i-politiet/

Geir I. Luytkis

06.10.2015 kl.11:19

Siden 1998 har jeg hatt en sak gående med en av statens organisasjoner som egentlig styres av jurister i Norsk pasientskadeerstatnings forkledning. Når de har tatt feil skyves ansvaret over på rettsapparatet som er meget kostbart for en uten resurser, og tap blir ofte reelt. Rykter og dårlig tid er viktigere enn å grave i facts. Hvor blir ansvaret av, og blir det ofte politiske avgjørelser?

Scott Johansen

06.10.2015 kl.11:42

Politiet er ikke noen annet enn systemets lojale lakeier og landets politimestre er å annse som småkonger i sitt rike, og prioriterer etter eget forgåttbefinnende. Det kan synes at det er viktigere å lystre systemet og dets over 40 statlige tilsyn enn å "Serve & Protect" av landets innbyggere og bedrifter. Når skal landet få en justisminister som evner å ha det det konstitusjonelle ansvaret for politimessige prioriteringer, til det beste for landets befolkning og bedrifter ?

Alexander Bellizia

06.10.2015 kl.11:49

Hender jeg ser på "Hundepatruljen" på TV rett og slett fordi det er ganske underholdene og spennende, men der også kan man stusse rimelig mye over ressursbruken. En episode kom det melding om noen som PRØVDE å stjele en moped, noe som resulterte i ikke mindre enn 3 patruljer på stedet som søkte i lang tid etter gjerningsmannen. Så dessverre ikke slutten på programmet så vet ikke om han ble fanget. ;-)

Uansett, se på for at mopeden din blir stjålet og du drar til politiet og anmelder saken, hvor mange resurser settes inn for å fange tyven da?

per

06.10.2015 kl.12:14

Skulle ærlig talt trodd at en advokat vet at det er forskjell på etterforskning og operativ tjeneste... Det går over forskjellige poster. Mener advokaten at operativ tjeneste for å håndheve lovbrudd er mindre viktig enn å etterforske?

Tommy

06.10.2015 kl.12:19

Dette har vært debatten helt siden forbudstidens begynnelse. Nå begynner tiden å bli moden selv i Norge for å faktisk ta en titt på hva vi driver med. Det er utdatert å bruke dette forbudet opprinnelig designet for å holde minoriteter og "Communist hippies" nederst på rangstigen og helst arbeidsløse eller aller best, i fengsel.

Å prioritere en cannabis røyker fremfor pedofili bare bekrefter hysteriet koblet til cannabis selv den dag i dag.

Actis og norsk narkotikapoliti forening burde innse at slaget har vært tapt siden dag 1.

Go Elden!

Alf Oddfinn

06.10.2015 kl.13:52

Hei!

Kort og konsist.....fagbevegelsen i politiet med Arne J som har hatt styringen der, og Bolstad roper fortsatt om mer midler om det ikke går deres vei!

Geir

06.10.2015 kl.17:02

Man kan ikke først være sterkt imot elektronisk overvåkning (les internett trafikk) for så å klage over at man ikke tar barnepornonedlastere

Andreas

06.10.2015 kl.17:31

Hele loven må skrives om. 1 for levende ting og 1 for objekter.. Og politiet må bli mere gjennomsiktig, og få lov til å studere mere "data" enn de gjør i dag. Det er sikkert mange flotte politi folk, men når man ser hvordan endel bryter de "spille" reglene som satt. De inrømmer aldri feil. Hvorfor kan vi ikke kreve at alle som bærer våpen i Norsk politi er utstyrt med et kamera på pistol og et på jakka. Sett også en på capsen så kan man rekonstruere hendelsen i 3D etterpå. eventuelt med et par VR briller. Og la folke som vil se hva som skjedde. Og om disse "barnepornonedlasterne" de kjøper disse filene, online penger forsvinner ikke. Tadja Hadjik sin sak mot piratebay viser hvor lite de bryr seg om mennesker som blir skadet, istede for informasjon som blir delt. Kansje ikke la kvinner lage regler om hvordan menn bruker teknologien de har utviklet..? Det høres ille ut, men er litt sant.

Nils

06.10.2015 kl.18:57

@Geir

Jovisst kan man det.

Erik P

07.10.2015 kl.08:31

Prioritering er alltid vanskelig men nødvendig, i politiet som på andre samfunnsområder. Uten å ta noen valg, og bare kaste penger etter alle gode formål, ville selv nyrike Norge snart oppleve Hellas-tilstander. Hva som er "riktige" valg er politiske spørsmål som ikke alltid oppfattes som riktige for alle...

F. Hansen

07.10.2015 kl.17:53

Man kunne håpet at en advokat skjønte såpass at såkalte "overgrepsbilder" ikke nødvendigvis viser overgrep, idet jo loven jo forbyr seksualiserte bilder av personer som er eller fremstår som under 18 år. 18 år! Og som advokat bør du vite at personer over 16 men under 18 jo er lovlig å ha sex med, og da er det ikke overgrep, og i hvert fall ikke "voldtekt" som du i din uvitenhet også antyder.

John Christian Elden er oppskrytt som advokat/jurist. Det vet alle som er kjent med arbeidet han utfører og/eller følger han på Twitter og/eller har sett han i retten. Å snakke fort gjør ingen til en god jurist.

F. Hansen

07.10.2015 kl.18:23

Det heter forresten ikke "overgrepsbilder" men derimot barneporno. Dette overgrepsbilde-tøvet er kun et uttrykk raringene i redd barna og Kripsos har søkt å få innført, uten særlig hell all den tid tingrettene etc. stort sett benytter begrepet barneporno. Dessuten er det jo som sagt ikke et kriterium at det som blir avbildet er et overgrep for at en avbildning er forbudt etter angjeldende paragraf. Ergo må man holde seg til begrepet barneporno og ikke tullebegrepet "overgrepsbilder".

John Christian Elden

07.10.2015 kl.20:59

Det ufarlige begrepet Barneporno som trekker tankene mot porno - som normalt er lovlig - er i Norge erstattet med Overgrepsbilder mot barn. Se nærmere f eks

https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/global-allianse-mot-overgrepsbilder-pa-i/id709310/

Bagatelliseringen enkelte la i Barneporno gjorde det nødvendig å presisere at hvert bilde representerte et overgrep mot personer vernet av barnekonvensjonen.

Ilden

07.10.2015 kl.22:54

JCE - nå du må vennnligst forklare forskjellen mellom jus og politikk. Du sier at 'politikk er å ville', men hva er da jus - det sett i lys av at det ser ut for at det er politikere som bestemmer uansett. Dette innebærer at verdier ikke er beskyttet av loven, men av politikere??!!

Ilden

08.10.2015 kl.00:11

Jce - med beskyttelse og vern av verdier viser jeg til verdier på alle plan - individetes etiske verdier, moralske verdier, matrielle verdier etc - vern om verdier nesten i det uendlige - det bare for å avklare dette!!

Bjørn Dahl

08.10.2015 kl.18:00

Politiet er uten styring, mer er ikke å si om den saken.

F.Hansen

10.10.2015 kl.17:00

Du sletter saklige motforestillinger ser jeg. Hva med å la opplysningen om at barnporno de facto ikke nødvendigvis fremstiller personer under den seksuelle lavalder, men slikt materiale er likevel straffbart? Link til alltid saklige tjomlid om tema : http://tjomlid.com/2015/10/05/nedlasterne-spennende-journalistikk-med-store-svakheter/

NTERPOL General Secretariat 200, quai Charles de Gaulle 69006 Lyon France

10.10.2015 kl.23:26

http://www.interpol.int/Forms/Contact_INTERPOL

send alle tips til linken over!

F.Hansen

11.10.2015 kl.17:47

At en ung jente blir kjørt i hjel eller invalidisert av hasj- og soppentusiastene som advokatkontoret Elden DA nå promoterer så sterkt i sin dumskap, er langt mer alvorlig enn at noen ser noen nakenbilder av henne på nettet.

Jeg fatter ikke hvorfor ikke bilder av unge jenter(eller gutter for den saks skyld) som er lamme fra nakken og ned skaper noe som helst engasjement fra redd barna, diverse advokatkontorer, feminister, media osv. Kan hende det er fordi tabloidene faktisk aldri -- av kanskje ukjente grunner -- aldri har fokus på slike saker.

Ove Knutsen

11.10.2015 kl.22:15

"Alt er ikke vel" eller "ikke alt er vel"?

Per Haukeland

12.10.2015 kl.09:35

Snakk om dobbeltmoral. Når jeg skal lese visdomsord fra Elden som har tjent seg søkk rik på og forsvare alle landets kriminelle og sørge for at ingen av oss sover trygt, da blir jeg bare helt oppgitt. Og hva i helvete gjør en sånn mann på stortinget. Synes han heller skal bruke tiden sin på at alle mordere, voldtektsforbrytere og pedofile der han hører hjemme og holde seg langt unna Stortinget.

Ådne

16.10.2015 kl.12:18

Ondskapen beskytter sine egne.

Det finnes filmer og bøker som informerer oss om at tilstanden i norge er arketypisk.Satan vil ha oss i lenker,mens han voldtar småbarn.

Fjell

19.10.2015 kl.10:57

Og så skyter vi på politikerne igjen. Er det halen som logrer med hunden?

livetmedptsd

21.10.2015 kl.07:27

Vi som har overlevd overgrep både som barn og voksen, opplever dagens prioriteringer som et hån. Vår straff er resten av livet mens overgriperen mest sannsynlig blir henlagt om det i det hele tatt blir notert hos politiet.

Geir

25.10.2015 kl.16:44

@Nils: Uten noen for for overvåkning er dette helt umulig å komme til livs. Men du har sikkert en flott løsning. Samme ser vi ved grove voldsepisoder i offentlig rom, det første man må sikre er opptak fra overvåkningskameraet. Uten dem, ingen sak. Lik de teller ei.

anders

26.10.2015 kl.11:32

Det virker endelig som om at det er på gang en oppvåkning i landet. Jeg har i en årrekke kjempet mot den igjennomsyrede korrupsjonen som eksisterer i statsinstitusjonene og har konkludert med at Norge må være en av de mest korrupte nasjoner i verden. De aller fleste nøkkelposisjoner er infisert av Frimurerne og kollapsert fullstendig rettsvesenet. Minst 8-åtte av landets største aviser er likedan kneblet av fansmakta. LO foreksempel har beskyttet forbrytere i minst 20 år. Endog de mest kurante saker ender opp ved domstolen i Strasbourg. For en skam!

Skriv en ny kommentar